Een effectieve Facebook pagina voor je bedrijf

Facebook is een van de grootste uit het spectrum van de Sociale Media. Gestart in 2004, inmiddels heeft Facebook al meer dan 500.000.000 actieve gebruikers! Als gebruiker van Facebook kun je ook pagina's aanmaken voor elk gewenst onderwerp, dus ook voor je bedrijf. Het is niet toegestaan een persoonlijk profiel voor je bedrijf aan te maken en daarnaast heb je dan minder mogelijkheden je als bedrijf te profileren.

Stap 1: Pagina aanmaken

Ga naar http://www.facebook.com/pages/create.php en kies daar uit een van de bovenste drie categorieën. Je kuntPagina's ook vinden in de rechterkolom van je persoonlijke pagina, te herkennen aan het oranje vlaggetje. De categorie kan later altijd nog gewijzigd worden. Ook de naam van je pagina kun je voorlopig nog wijzigen.

Stap 2: Pagina vullen

  • Voeg je logo toe als Profielfoto
  • Vul de Algemene gegevens zo volledig mogelijk in
  • Kijk of bij Toestemmingen beheren alles ingesteld staat zoals je wilt, je kunt hier bijvoorbeeld ook de tab instellen die als voorpagina getoond moet worden
  • Voeg eventueel extra beheerders toe voor als je op vakantie gaat en de pagina wel bijgehouden moet worden

Stap 3: Tabs toevoegen

Facebook Pagina's bevat een aantal standaard tabs zoals Info en Prikbord, maar je kunt ook extra tabs toevoegen om meer informatie te bieden. Facebook had zelf een mogelijkheid HTML-code toe te voegen aan je Pagina (FBML), helaas is dit inmiddels niet meer mogelijk. Nu zijn er genoeg andere applicaties om uit te kiezen waarmee je hetzelfde, zo niet meer, kunt bereiken. Met My Tab kun je bijvoorbeeld HTML-code toevoegen aan een tab en zelfs HTML wat pas getoond wordt als iemand de Pagina leuk vindt (Like klikt). Vind je HTML wat te moeilijk, dan kun je nog uit een aantal handige opties kiezen met Tradable Bits. Als je ook een Twitter account hebt, zorg dan dat je deze ook integreert op je Pagina.

Stap 4: De Pagina promoten

Zorg ervoor dat anderen je Pagina leuk gaan vinden waardoor ze gelijk op de hoogte gehouden worden van je activiteiten (via het Prikbord). Volg in eerste instantie de tips die Facebook geeft: laat je huidige klanten en abonnees weten dat je een nieuwe pagina hebt, plaats een bericht op je pagina en zet de 'Vind ik leuk'-knop op je website. Vind in elk geval als eerste je pagina leuk, dat is al 1 fan. Promoot je Pagina via andere media zoals Twitter en LinkedIn. Gebruik je Facebook als Pagina (via Account), dan komen je 'Likes' als Favorieten in de linkerkolom van je Pagina te staan.

Nazorg

Hou je fans op de hoogte door af en toe een Berichtupdate te plaatsen op je Prikbord. Heb je meer dan 25 fans, dan kun je voor je Pagina een korte url aanmaken via http://www.facebook.com/username/. De naam kun je maar één keer kiezen, dus denk hier goed over na! Bij voldoende bezoeken aan je Pagina, kun je de statistieken bekijken (rechterkolom).

Reactie