Google's Material Design, de nieuwe standaard?

This is material design

Material Design is een nieuwe ontwerp stijl die door Google ontwikkeld is voor de eigen uitingen, in de eerste plaats voor Android. De stijl is gebaseerd op niet-digitaal papier en draait om levendige kleuren, grote vlakken en strakke lettertypes. De huidige product-logo's van Google zijn gebaseerd op de eigenschappen van fysiek materiaal, dus met vouwen, laagjes en lichtval.

“Je wilt dat dingen op een voorspelbare manier reageren op je scherm. Als je iets op tafel aanraakt, moet het niet opeens naar boven vliegen. Dat geldt ook voor het touchscreen. We willen animaties limiteren om meer diepte te creëren, zoals we die kennen vanuit het normale leven. De animaties moeten net genoeg zijn om aan te geven waar iets vandaan komt en waar het weer heen gaat” aldus Matias Duarte, hoofd design bij Googles Android. In de fysieke wereld kunnen objecten op elkaar gestapeld of aan elkaar bevestigd worden, maar ze kunnen niet door elkaar heen gaan. Objecten kunnen daarnaast ook schaduwen werpen en licht reflecteren. Dit zijn eigenschappen die zijn meegenomen in het material design, om een zo realistisch mogelijk beeld te vormen. Je kunt er dus vanuit gaan, dat als een object iets in het echte leven niet zou kunnen, dat het dan ook niet in het material design kan.

Ook kenmerkend voor Material Design is de ronde actieknop, die als het ware over de app zweeft. Deze actieknop geeft gebruikers snel de optie om een actie uit te voeren, zoals een e-mail opstellen of contactpersoon aanmaken. Het ontwerp van websites en apps wordt dus meer 3D.

Het nadeel van Material Design is wel dat veel bepaald wordt door Google, en er weinig over wordt gelaten aan de ontwerper. Lees op de site van Google verder over Material Design.

Reactie