"Hummingbird", het nieuwe Google algoritme voor de zoekmachine

Google heeft een nieuw zoekalgoritme, het systeem dat de zoekmachine gebruikt om te zoeken door alle informatie die het heeft en terug te komen met antwoorden. Het wordt "Hummingbird" (kolibrie) genoemd.

Wat is een 'zoekalgoritme?'

Dat is een technische term voor wat je maar kunt bedenken als een recept wat Google gebruikt om te zoeken door de miljarden webpagina's en andere informatie waarover zij beschikt, en de meest relevante resultaten te tonen.

Wat is 'Hummingbird?'

Het is de naam van het nieuwe zoekalgoritme dat Google gebruikt, een die betere resultaten moet opleveren.

Is het "PageRank" algoritme passé?

Nee, PageRank is een van de meer dan 200 grote 'ingrediënten' die verder gaan in de Hummingbird recept. Kolibriekijkt naar PageRank - hoe belangrijk links naar een pagina worden geacht - samen met andere factoren, zoals de vraagof Google denkt dat een pagina van goede kwaliteit is, de gebruikte woorden en vele andere zaken (zie ons artikel "ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE (SEO): TOP 10 RANKING FACTOREN").

Waarom heet het Hummingbird?

Google zegt dat de naam komt van "nauwkeurig en snel."

Wanneer is Hummingbird ingevoerd?

Google begon met Hummingbird ongeveer eind augustus, maar melde verandering pas 26 september.

Wat betekent het dat de Hummingbird nu wordt gebruikt?

Denk aan een auto die gebouwd is in de jaren '50. Deze kan misschien een grote motor hebben, maar het kan ookeen motor zijn waaraan zaken ontbreken zoals brandstofinjectie of niet in staat zijn om loodvrije brandstof tegebruiken. Toen Google overgeschakelde naar Hummingbird, is het alsof ze de oude motor uit de auto haalden en ereen nieuwe in plaatsten. Ze schakelden echter zo snel over dat niemand het merkte.

Wanneer is de laatste keer dat Google zijn algoritme verving?

Het is moeilijk aan te geven wanneer de laatste grote verandering plaatsvond. In 2010 was de "Cafeïne Update" eenenorme verandering. Maar dat was ook een verandering vooral bedoeld om Google te helpen informatie (indexering)beter te verzamelen in plaats van het ordenen van de gegevens. Google search chef Amit Singhal zei dat waarschijnlijkin 2001, toen hij voor het eerst bij het bedrijf kwam, de laatste keer was dat het algoritme zo drastisch washerschreven.

Hoe zit het met al die Penguin, Panda en andere "updates" - zijn dat geen wijzigingen in hetalgoritme?

Panda, Penguin en andere updates zijn deels wijzigingen van het oude algoritme, maar niet een volledige vervangingvan het geheel. Denk weer aan een motor. Die veranderingen waren alsof de motor een nieuw oliefilter of eenverbeterde pomp kreeg. Hummingbird is een gloednieuwe motor, maar het blijft een aantal onderdelen van de oude,zoals Penguin en Panda, gebruiken.

De nieuwe motor bestaat uit oude onderdelen?

Ja en nee. Enkele van de onderdelen zijn prima, dus er was geen reden om ze er uit te gooien. Onderdelen wordenvoortdurend vervangen. Over het algemeen, is Hummingbird een nieuwe motor gebouwd op zowel bestaande alsnieuwe onderdelen, georganiseerd op een manier die aan de zoekeisen van vandaag voldoet.

Wat voor soort "nieuwe" zoekfuncties heeft Hummingbird?

"Gesproken zoekopdracht" is een van de grootste vernieuwingen. Men vindt het waarschijnlijk prettiger om in zinnen te spreken dan in zoekwoorden.

"Wat is de dichtstbijzijnde winkel waar ik de iPhone 5S kan kopen?" Een traditionele zoekmachine zou zicht richten op het vinden van resultaten voor bijvoorbeeld de woorden "kopen" en "iPhone 5S".

Hummingbird moet zich beter richten op de betekenis achter de woorden. Het heeft beter inzicht in uw werkelijkelocatie, als je deze hebt gedeeld met Google. Het zou kunnen begrijpen dat 'winkel' betekent dat je naar een echtewinkel zoekt en geen webwinkel. Het zou kunnen snappen dat "iPhone 5S" een bepaald type elektronisch apparaat isdat maar in een paar winkel wordt verkocht. Al deze betekenissen kunnen Google helpen om alleen pagina's metbijpassende woorden te vinden.

Ook zegt Google dat bij Hummingbird meer aandacht is voor elk woord in een query, om ervoor te zorgen dat de helevraag - de hele zin of een gesprek of betekenis - in aanmerking wordt genomen, in plaats van specifieke woorden. Hetdoel is dat pagina's die overeenkomen met de betekenis beter werken dan pagina's die overeenkomen met slechtseen paar woorden.

Wordt Google er slechter van?

Vrijwel zeker niet. Hoewel we niet kunnen zeggen dat Google beter is geworden, weten we dat Hummingbird nietheeft geleid tot een golf van klachten dat de resultaten van Google ineens slecht waren. Mensen klagen als dingenverslechteren en niet als ze verbeteren.

Betekent dit dat SEO passé is?

Nee, SEO is nog steeds niet passé. In feite zegt Google dat er niets nieuws is waar SEO mensen zich zorgen over hoeven te maken. Het idee blijft hetzelfde: het hebben originele, kwalitatief hoogwaardige inhoud.

Betekent dit dat ik verkeer ga verliezen vanuit Google?

Als u het nog niet gemerkt hebt, dan is het ook niet gebeurd.

In grote lijnen is er geen grote verontwaardiging onder de webmasters dat ze rankings kwijt zijn. Het zou er juist voormoeten zorgen dat de website beter vindbaar is op bepaalde termen en dat de bezoeker ook langer op de websiteblijft.

Maar mijn bezoek is wel afgenomen!

Misschien was het te wijten aan Hummingbird, maar Google benadrukt dat het ook zou kunnen liggen aan een aantal andere wijzigingen van zijn algoritme, die altijd worden aangepast, getweaked of verbeterd. Er is geen manier om daar achter te komen.

 

Deze tekst is vrij vertaald uit het Engels (FAQ: All About The New Google “Hummingbird” Algorithm)

Reactie