LMS wat is het precies? Betekenis, systeem en meer!

LMS wat is het precies? Betekenis, systeem en meer | tips 2022

LMS is de basis voor een eigen e-learning platform. In deze blog vertellen we je over de betekenis van LMS, hoe je zelf aan de slag kunt met de software en noemen we voorbeelden uit de praktijk. Ontdek de eindeloze mogelijkheden.

LMS betekenis of wat is een LMS?

Wat is een LMS? De LMS afkorting staat voor Learning Management System. Ofwel leermanagementsysteem naar het Nederlands vertaald. Dit is een software die het mogelijk maakt om trainingsmateriaal aan te bieden op één online platform.  

Een LMS systeem kun je naar eigen wens vullen en beheren. Het platform is voor veel doeleinden te gebruiken. Zo kun je het inzetten om de kennis binnen jouw organisatie op peil te houden. Maak bijvoorbeeld cursussen om je personeel up-to-date te houden of test de kennis van studenten door middel van modules en een eindtoets. 

LMS betekenis

LMS platform

 Een LMS platform kun je naar eigen wens vullen en beheren. Het LMS platform is voor veel doeleinden te gebruiken. Maak bijvoorbeeld cursussen om je personeel up-to-date te houden of test de kennis van studenten door middel van modules en een eindtoets. 

Learning Management Software is de basis voor een eigen e-learning platform

De manier waarop en waar we leren is in de afgelopen periode best wel veranderd. We zijn hier veel flexibeler in geworden. Leren doe je niet meer op een vaste plek of op de old school manier. De tijden dat je al je informatie uit boeken haalde om vervolgens een schriftelijke toets af te leggen naderen zijn einde. In plaats van klassikaal onderwijs maak je nu eenvoudig een online klassikale training.

Dankzij de Learning Management Software kunnen we werken aan onze competenties hoe en waar we dat willen. De software is namelijk de basis voor een eigen e-learning platform.

LMS Nederland, België en internationaal

Internationaal is LMS een bekend begrip. Ook in Nederland en België vind je tal van partijen die learning management systemen aanbieden. De populariteit is ook alleen maar toegenomen. Je kunt wel zeggen dat het online leren in een stroomversnelling is geraakt door de coronacrisis. 

Welke LMS-systemen zijn er?

Nu we weten wat LMS inhoud kunnen we het gaan hebben over de verschillende soorten learning management systemen. Deze kun je onderverdelen in 3 categorieën: 

  1. online trainingen
  2. klassikale trainingen
  3. een volledig geïntegreerd LMS

LMS systeem: van wordpress tot open source

Een LMS systeem is integreerbaar met WordPress en andere open source CMS systemen. Het grote voordeel? Het is super makkelijk in gebruik!

LMS systeem

 

LMS voor WordPress

De reden dat een Learning Management Systeem zo gebruiksvriendelijk is is omdat je met deze software een koppeling kunt maken met andere systemen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de integratie met een open source, zoals WordPress. Voor WordPress is er een speciale integratie ontwikkeld, genaamd LearnPress. 

LMS voor WordPress
LMS voor WordPress

LearnPress

LearnPress is een uitgebreide WordPress LMS plugin. Met deze tool bouw je gemakkelijk modules en cursussen zonder technische kennis. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin installeren op je WordPress website en je bent klaar om van start te gaan. 

Gebruiksvriendelijk

Omdat LearnPress zo gebruiksvriendelijk is wijst het zich vanzelf uit hoe je jouw online trainingen op het e-learning platform zet. Zelf e-learning cursus maken? De mogelijkheden van deze tool zijn eindeloos.

Overzichtelijk

Jij bepaald hoe jouw cursisten de trainingen doorlopen door een leerpad uit te stippelen. Tegelijkertijd heb je ook zicht op hoe jouw cursisten het doen. Vinden ze de modules moeilijk of juist makkelijk? Dankzij de overzichtelijke rapporten is het beheren van de voortgang van je cursisten een fluitje van een cent. 

Beloningen 

Beloon je cursisten en laat ze weten dat ze goed bezig zijn. LearnPress maakt het mogelijk om oorkondes en certificaten uit te reiken. Bijvoorbeeld als een cursist een module heeft afgerond of de eindtoets heeft gehaald.

Uitleg over Learnpress kun je in deze video vinden.

LMS e-learning: er is van alles mogelijk

We begonnen dit blogbericht met dat er eindeloos veel mogelijkheden van een LMS e-learning zijn. De functies die met dit online leerplatform komen zijn erg uitgebreid. Evenals waarvoor je deze software in kunt zetten. Hieronder noemen we een tweetal voorbeelden van waar dit slimme product al volop ingezet wordt. 

LMS systeem zorg 

Een LMS systeem voor de zorg is een mooi voorbeeld van hoe je de software kunt inzetten om zorgmedewerkers up-to-date te houden met hun kennis en certificeringen. Denk aan een cursus stomazorg, zuurstof toedienen of een cursus dementie. 

LMS Systeem Zorg
LMS systeem voor de zorg

LMS onderwijs

Misschien wel de grootste al dan niet bekendste afnemer van een LMS software is het onderwijs. Steeds meer verplaatst het onderwijs zich online. Waar je vroeger nog in je boeken dook in de aanloop naar een toets, bereid je je nu voor via blended learnings (een combinatie van klassikaal- en online onderwijs). Online betekent dit dat je een gepersonaliseerd online leerpad kunt doorlopen. Je volgt dan de modules die jij nodig hebt.

Doordat je zelfs spelelementen toe kunt voegen aan een e-learning krijgt leren en ontwikkelen een andere dementie. Deze vorm van leren wordt ook wel Gamification genoemd. Denk hierbij aan het scoren van punten, competitie elementen en het instellen van een tijdslimiet. Leren met een spelelement heeft aangetoond dat je veel effectiever stof opslaat voor een langere periode.

LMS systemen vergelijken

Ben je nog niet helemaal zeker voor welk LMS systeem jij wilt gaan? Dan heb je nog de mogelijkheid om LMS systemen te vergelijken. Op het internet zijn een aantal sites te vinden die het aanbod LMS systemen uitlichten. Hieronder voorbeelden van sites die je hiervoor kunt raadplegen:

LMS systemen vergelijken
LMS systemen vergelijken

Aan de slag met LMS

Is werken met LMS iets voor jou of jouw bedrijf? Wij zetten gemakkelijk jouw online leerplatform klaar. Jij upload jouw opleidingsmateriaal, bepaalt welke trainingen erin komen, nodigt medewerkers uit en monitort hun voortgang. Geen technische kennis benodigd, beloofd. 

Technische ondersteuning nodig?

Wij helpen je bij diverse technische vraagstukken. Of het nu gaat om een website, e-mail of om veiligheid en back-up. Er staat altijd een Fly voor je klaar om te helpen. Laat ons weten waar we jou digital mee kunnen ontzorgen. Laat een bericht achter.

Ander leesvoer: