website onderhoud

Waarom website onderhoud steeds belangrijker wordt

Plannen om een website te laten maken óf is die van jou al up and running? Vergeet dan zeker niet het website onderhoud te regelen. Of je het nu zelf gaat doen of dat je deze werkzaamheden uitbesteedt, in deze blog noemen we de voornaamste redenen waarom het belangrijk is om je website te up-to-date te houden.

Wat wordt bedoeld met website onderhoud?

Met website onderhoud bedoelen we het regelmatig updaten van je site. En dan met name op technisch en functioneel vlak. Hoe beter jij je website bijhoudt, hoe veiliger en sneller hij is en blijft.

website onderhoud

Updates uitvoeren

Updates uitvoeren beschermt je website dus en laat hem functioneren naar behoren. Maar waar moet je nu precies aan denken bij website updates?

We pakken het CMS WordPress als voorbeeld. WordPress komt met zijn eigen updates. Je kunt ervoor kiezen om deze automatisch te laten verlopen of handmatig uit te voeren. 

Heb je een wordpress website laten maken of werk je met plugins of een thema op je WordPress website? Dan kun je er ook op rekenen dat deze ook regelmatig bijgehouden moet worden. Ook hier heb je de keuze uit automatisch of handmatig. 

Tip: Update eerst het CMS, dan het thema en dan pas de plugins. Sommige thema’s of plugins moet je namelijk nogmaals updaten nadat je het CMS hebt geüpdatet.

Welk CMS je ook gebruikt, we adviseren om de updates altijd handmatig uit te voeren. Zo voorkom je dat er net een update draait wanneer jij in de site aanpassingen aan het doen bent en deze update vervolgens grote gevolgen heeft voor het functioneren of het design van je website.

Website in onderhoud tekst en rijke content

Als je bezig bent met onderhoudswerkzaamheden dan kan het zijn dat de ‘website in onderhoud’ tekst verschijnt. Je ziet deze tekst vaak staan in een witte kolom op een grijze achtergrond. Schrik hier niet van. Deze melding verdwijnt vaak weer na enige tijd.

Website in onderhoud tekst
Voorbeeld van een ‘Website in onderhoud’ weergave

Aan de slag met wijzigingen, onderhoudswerkzaamheden of errors oplossen die veel impact hebben op jouw site? Overweeg dan om je website in maintenance mode te zetten. Hiermee houdt je je website wel in de lucht, maar maak je nog niet alles toegankelijk. Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen.

De voordelen van een website onderhouden

We hebben al een paar van de belangrijkste redenen genoemd van je website onderhouden. Nu vertellen we je iets meer over de voordelen hiervan.

 1. Veiligheid
  Allereerst houdt je door je website te updaten hackers buiten de deur. Dit komt de veiligheid van jouw site dus ten goede. Oude versies van bijvoorbeeld CMS systemen, thema’s of plugins kunnen zwaktes bevatten die gevoelig zijn voor kwaadaardige content. In nieuwe versies is hier rekening mee gehouden en hebben ze deze “gaten” gedicht.
 2. Functioneren
  Nog een voordeel van je website onderhouden is dat hij goed blijft functioneren. Verouderde software kan ervoor zorgen dat je website traag wordt en bepaalde functionaliteiten niet meer werken. Daarbij komen sommige updates met vernieuwde features die je website weer een stukje professioneler en uitgebreider kunnen maken. Dat wil je natuurlijk niet missen.
 3. Bug fixes
  Het kan gebeuren dat je plugins op je website hebt staan die na het updaten van je WordPress site ineens niet meer of naar behoren werken. Het kan ook voorkomen dat je thema fouten geeft door verouderde plugins. Het is voor het functioneren van je website en tevens de toegankelijkheid, van belang dat deze zogenoemde bugfixes (fouten in software- en computerprogramma’s) worden opgelost.

Onderhoud website voorkomt spam

Het onderhoud van je website voorkomt dus spam (ongewenste berichten). Maar wat nu als je besluit om je site niet of niet regelmatig te updaten?

Wat gebeurt er met je website als je deze niet onderhoudt?

Eigenlijk hebben we de gevolgen van het niet up-to-date houden van je site al besproken. Kort samengevat kan dit grote gevolgen hebben voor je veiligheid, snelheid, functioneren en design van je website. 

Funest voor het bereik dat je op hebt gebouwd. Als bezoekers de indruk krijgen dat ze niet veilig zijn op jouw website zullen ze niet snel of misschien zelfs nooit meer terugkeren. Op de lange termijn heeft het niet onderhouden van je website dus ook grote gevolgen. Met name als jouw website een groot aandeel vormt in de omzet van jouw bedrijf/organisatie.Wat zijn de ‘website onderhoud kosten‘? 

De website onderhoud kosten zijn vaak afhankelijk van het pakket dat je afneemt. Zo kun je vaak kiezen uit maandelijks updaten of een update per kwartaal. 

Je kosten onderhoud website per jaar kan dus afhangen van hoe vaak jij je website laat updaten. Vaak is het zo; hoe meer functionaliteiten en hoe groter de omvang van je website hoe meer je kwijt bent. Toch is het aan te raden om in elk geval je website van onderhoud te voorzien.  

Bestaat er ook iets als een website onderhoudscontract?

De meeste webtechniek bedrijven bieden een website onderhoudscontract aan. Hoeveel je hier maandelijks aan kwijt bent verschilt en is afhankelijk van de omvang en de functies van je website.

Uurtarief website onderhoud uitgelegd

Het uurtarief van website onderhoud verschilt ook per bedrijf. Zoals met wel meer producten en diensten vraagt de een meer dan de ander. 

Het is zeker aan te raden om een onderhoudscontract af te sluiten tegen een vast tarief. Zo betaal je elke keer hetzelfde bedrag. Mochten er extra werkzaamheden nodig zijn dan kan dit altijd in overleg alsnog geregeld worden.


Vraag naar onze tarieven


Website onderhoud uitbesteden? Dit kunnen wij voor jou betekenen

Natuurlijk heb je altijd de vrijheid om je eigen website onderhoud te verzorgen. Echter, heb je niet voldoende technische kennis en gaat het een keer mis met updaten dan kun je vaak niet snel genoeg schakelen om de issues op te lossen. 

Door je website onderhoud uit te besteden ben je altijd verzekerd van een goed functionerende, veilige en snelle website. En dat tegen een vast tarief. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Website onderhoud uitbesteden

Website onderhoud uitbesteden? Fly Webservices staat voor je klaar

WordPress website onderhoud

Sluit je een WordPress website onderhoud pakket bij ons af? Dan kun je rekenen op de volgende werkzaamheden (100% handmatig):

 • Updaten van het CMS systeem, WordPress;
 • Het updaten van plug-ins (inclusief advies over relevantie, veiligheid en functioneren);
 • Ondersteuning bij technische vragen;
 • Bug fixes.

Woocommerce onderhouden

Ook kun je bij ons terecht voor het onderhouden van je Woocommerce webshop. Hier gelden dezelfde werkzaamheden als het WordPress Altijd-up-to-date onderhoudspakket.

*Wist je dat we ook jouw back-ups kunnen verzorgen? Met ons Altijd terug abonnement maken we dagelijks een back-up van jouw website of shop. Zo heb jij altijd toegang tot eerdere versies en gaat er niks verloren. 

Vraag ons naar de mogelijkheden van ons Altijd-up-to-date en Altijd terug pakket. Ook voor een webshop laten bouwen kun je bij ons terecht.

Van website onderhoud Groningen tot aan Maastricht: we staan voor je klaar

We hopen dat je na het lezen van deze blog (nog meer) het nut bent in gaan zien van het up-to-date houden van je website. We herinneren je nog één keer aan de voordelen. Met updaten houd je je website:

 1. veilig;
 2. goed functionerend;
 3. snel;
 4. visueel zoals het bedoeld is.

Dus sluit vandaag nog jouw website onderhoudspakket af. Of je nu uit Utrecht, Arnhem, Groningen, Haarlem, Rotterdam of Amsterdam komt, wij staan voor je klaar!

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ander leesvoer: