webapplicatie laten maken

Webapplicatie laten maken: ontwikkelen, betekenis en voorbeelden [2022]

Webapplicatie laten maken? In deze blog vertellen we je alles wat jij moet weten over een webapplicatie. Wat komt erbij kijken om zo’n applicatie te (laten) ontwikkelen en hoe werkt het?

Ook geven we je genoeg voorbeelden, zodat jij aan het eind van deze blog precies weet of het interessant is voor jou.  

 • Wat is een webapplicatie precies (betekenis)?
 • Webapplicatie voorbeelden uitgelicht
 • Webapplicatie ziekteverzuim
 • Een webapplicatie voor leerlingenvervoer
 • Webapplicatie webshop
 • Webapplicatie ontwikkelen? Dit komt er bij kijken
 • 1. Doel vaststellen
 • 2. Wat voor Applicatie past?
 • 3. App features vaststellen
 • 4. Technisch ontwerp webapplicatie
 • 5. Hosting van de webapplicatie is ook belangrijk
 • Zelf een webapplicatie bouwen is niet simpel
 • Waar kun je een webapplicaties laten maken?
 • Op zoek naar een partner voor het maken van webapplicaties?

 • Wat is een webapplicatie precies (betekenis)?

  Een webapplicatie (ofwel: web-based application of webapp) is een interactieve website. Dat wil zeggen dat je een webapplicatie niet alleen voor informatie kunt raadplegen (zoals bij een gewone website), maar je kunt hem als gebruiker ook zelf bedienen. 

  Een webapplicatie werkt op basis van een webbrowser en draait op een achterliggende webserver. Het is een software dat werkt met een centrale database. Een webapplicatie laten maken is dus niet hetzelfde als een website laten maken.


  Webapplicatie voorbeelden uitgelicht

  Webapplicaties komen in vele soorten en maten en worden ingezet voor diverse doeleinden. Hieronder zijn een aantal webapplicatie voorbeelden uitgelicht.

  Webapplicatie ziekteverzuim

  Een ander voorbeeld is een webapplicatie voor ziekteverzuim. Als werkgever wil je het verzuim zo beperkt mogelijk houden. Maar als er dan toch sprake is van verzuim wil je deze mensen zo goed mogelijk begeleiden en ervoor zorgen dat het herstel zo voortvarend mogelijk verloopt.

  Met een webapplicatie voor ziekteverzuim heb je bijvoorbeeld toegang tot administratie en coördinatie en procesopvolging van het verzuimbeleid.

  Een webapplicatie voor leerlingenvervoer

  In Nederland bepaalt de gemeente of jouw kind recht heeft op leerlingenvervoer. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je kind niet zelfstandig naar school kan, (bijvoorbeeld bij ziekte, een handicap of gedragsproblemen) of als de school ver weg is. 

  Het leerlingenvervoer vraag je aan bij jouw gemeente. Het bedrijf PIM ondersteunt gemeenten hierin. Zij faciliteren een leerlingenvervoer dashboard. Deze webapplicatie biedt de mogelijkheid om gegevens van leerlingen te beheren, zoals adressen van scholen en bestemmingen. Maar ook om te controleren of gefactureerde ritten overeenkomen met de reisschema’s van de leerlingen.

  webapplicatie voor leerlingenvervoer

  Webapplicatie webshop

  Een webshop mag dan een aantal eigenschappen hebben van een webapplicatie. Toch is een webshop echt iets anders. Zo is een webshop vrijwel altijd toegankelijk voor iedereen en heb je beperkte interactieve functies.

  Wil je een magento webshop laten maken? Ook daarvoor kun je Fly Webservices inzetten.


  Webapplicatie ontwikkelen? Dit komt er bij kijken

  Van plan om een webapplicatie te ontwikkelen? We hebben het proces in 5 stappen uitgelegd.

  1. Doel vaststellen

  De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het ontwikkelen van een webapplicatie is: “Wat is het doel van mijn applicatie? Ofwel “Wat moet het opleveren?”

  2. Wat voor Applicatie past?

  In applicatie land heb je 3 verschillende smaken. Zo kun je gaan voor een native app, een web app of een hybride app.

  Native app

  Deze ken je als de app die je download vanuit de Apple Store of de Google Play Store. Deze installeer je op je telefoon voordat je er gebruik van kunt maken. Hier gaat tevens ook het meeste werk in zitten, omdat het voor elk besturingssysteem apart gebouwd moet worden.

  Native app

  Web App

  In tegenstelling tot een native app hoef je een Web App niet te installeren. Deze kun je gewoon bereiken door de unieke URL in de browser in te vullen. Vaak zijn inloggegevens vereist voordat je in de webapplicatie kunt.

  Hybride App

  Een hybride app is een combi tussen een Native App en een Web App. Waar je bij een Native App en een Web App vaak een duidelijk verschil ziet in de layout van de applicatie is dat bij een hybride app niet te onderscheiden. De basis voor een hybride app is een web app. Deze wordt vervolgens geschikt gemaakt voor de gewenste besturingssystemen.

  Lees meer over de verschillen tussen een Native App, een Web App en een Hybride App.

  3. App features vaststellen

  Als het doel vaststaat en ook het soort applicatie dan is het tijd voor stap 3: het vaststellen van de functies. Vaak wordt er samen (klant en opdrachtgever) gekeken naar de wensen die er liggen. Hier worden vervolgens de passende app features bijgehaald.

  4. Technisch ontwerp webapplicatie

  In dit geval gaan we even uit van een Webapplicatie. Als alle ingrediënten aanwezig zijn kan er een technisch ontwerp van de webapplicatie worden gemaakt. Of makkelijker gezegd; Onze bouwers beginnen met bouwen van de webapplicatie.

  Technisch ontwerp webapplicatie
  Technisch ontwerp webapplicatie

  5. Hosting van de webapplicatie is ook belangrijk

  Last but not least. Waar breng je jouw webapplicatie onder? Oftewel, waar laat je jouw webapplicatie hosten? Bij Fly Webservices hebben we ervaring in het hosten van een webapplicatie en de hosting en registratie van een website.

  Elke applicatie vraagt weer om een ander pakket. Wij helpen je graag bij het uitkiezen van het juiste hostingpakket.


  Zelf een webapplicatie bouwen is niet simpel

  Het is niet simpel om een webapplicatie te bouwen. Dit vereist veel technische kennis. Leg dit daarom bij iemand neer die kennis van zaken heeft.

  De stappen hierboven helpen je bij het totstandkomen van jouw eigen webapplicatie. Hoe beter jij weet wat je wilt, des te beter wordt het eindresultaat.

  webapplicatie bouwen

  Waar kun je een webapplicaties laten maken

  Zo…genoeg kennis verzameld. Is een webapplicatie dé oplossing waar je naar zocht? Dan kun je op zoek naar een goede partner die jou begeleidt naar een perfect werkende web app. 

  Zoek naar internetbureaus of web development bureaus. Vraag offertes op bij verschillende bureaus. Bekijk klantcases en kijk wie er werken en of ze over voldoende ICT kennis beschikken. Tot slot is goede communicatie belangrijk. Pols of je dit vinkje ook kunt zetten.

  Op zoek naar een partner voor het maken van webapplicaties? 

  Natuurlijk worden we mega enthousiast als je dan uiteindelijk bij Fly Webservices uitkomt. Met meer dan 20 jaar ervaring leren we nog iedere dag bij. En die kennis zetten we in om jou altijd zo optimaal mogelijk te bedienen. Ook hebben wij expertise in het maken van een LMS-systeem, integratie & klant-software, website en webshop.

  partner voor het maken van webapplicaties

  Sparren met een Fly? Laat je gegevens achter in onderstaand formulier of bel ons op.


  Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Ander leesvoer: